Pozbierane zewsząd, wypróbowane przeze mnie przepisy. Co dziś zjemy: ?
Kategorie: Wszystkie | Bez mięsa | Ciasta | Ryby | Różne | Sałatki surówki | Z mięsem | Zupy
RSS
czwartek, 27 marca 2014

Składniki:

1 kg (wiaderko) sera twarogowego 

2 łyżki soku z cytryny

250 ml. śmietany kremówki 30%

3/4 szklanki cukru pudru

3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. gorącej wody

Jagody mrożone albo ze słoika.

2 galaretki o smaku owoców leśnych

100g. herbatników

60g. masła

połowa czekolady mlecznej

 

Wykonanie:

Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło z czekoladą. Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem.Masę rozłożyć (wcisnąć) w dno. Wstawić do lodówki.

Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać ubitą kremówkę i sok z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę. Jagody zmiksować, masę serową podzielić na dwie części. Część wyłożyć do tortownicy, do drugiej części dodać jagody i wylać na warstwę śmietankową.

Na wierzch wylać galaretki. 

Wstawić do lodówki na noc. 

 

 

 

18:25, malgo.s4 , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 24 marca 2014

Składniki:

350 g. mąki

2 łyżeczki drożdży instant

1,5 łyżeczki soli

200 ml. ciepłej wody

12 parówek

jajo do posmarowania

Wykonanie:

Zagnieść ciasto. Ciasto wyrasta ok. 1,5 godz. Następnie należy je podzielić na 12 części. Z każdej części należy uformować cienki, długi wałeczek, a następnie owinąć parówkę. 

Zawinięte parówki pozostawiamy jeszcze na pół godziny, a następnie pieczemy w temp. 230 stopni C. ok. 20 min.

Źródło:http://edytkawkuchni.blogspot.com/2013/04/bueczki-z-parowkami.html

 

 

 

czwartek, 15 listopada 2012

Placki:

ziemniaki ok. 8- 10 szt.

2 jajka

2 łyżki mąki

1 cebula

pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu

olej do smażenia

Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajo, mąkę, bardzo drobno posiekaną cebulę, pieprz i sól. Mieszamy. Smażymy placki.

Sos mięsny:

1/2 kg mięsa wołowego 

1 cebula

1 papryka

1/2 l bulionu

papryka mielona, pieprz, 

1 łyżka przecieru pomidorowego

Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na rumiano, dodać cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Chwilkę smażyć razem, dodać ok. łyżkę papryki mielonej, całość podlać bulionem i dusić do miękkości mięsa., Na końcu dodać przecier, doprawić pieprzem i dobrze zagotować.

 

środa, 30 maja 2012

Składniki:

2 duże piersi kurczaka

łyżka oleju

łyżka masła

Marynata: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, łyżeczka oregano lub tymianku

 

Wykonanie

Mięso umyć, przekroić na połówki. lekko rozbić. Składniki marynaty dokładnie wymieszać (czosnek rozgnieść) zalać mięso, nakryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Mięso wyjąć z marynaty, odsączyć. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oleju i smażyć mięso z każdej strony.

 

 

wtorek, 03 kwietnia 2012

Składniki

250g. sera twarogowego zmielonego

3 jajka

3 łyżki  mąki

2-3 łyżki cukru

cukier waniliowy


Wykonanie

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser i mąkę. Białka ubić i dodać do serowej masy. Smażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. 


czwartek, 29 marca 2012

Składniki

1 opakowanie pierożków tortellini z dowolnym farszem

2 pomidory

2 ogórki zielone

3-4 ogórki konserwowe

1 papryka 

pęczek szczypiorku

sól, pieprz, 

2-3 łyżki majonezu

 

Wykonanie

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu i wystudzić. Pomidory, ogórki, paprykę pokroić w kostkę. Poszatkować szczypior. Wszystkie składniki wymieszać dodając majonez, doprawić solą i pieprzem. 

 

 

 


środa, 25 stycznia 2012

 

Naleśniki:

2 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

2 szklanki mąki

pół łyżeczki soli

1-2 łyżki oleju

szczypta proszku do pieczenia

Z podanych składników mieszamy ciasto i smażymy cienkie naleśniki. 

 

Farsz

3 filety z piersi kurczaka

cebula 

pieprz

sól

przyprawa do gyrosa

jajko

olej

 

jajko i tarta bułka do panierowania


Mięso pokroić na bardzo drobną kostkę. Cebulę również. Podgrzać na patelni odrobinę oleju, zrumienić cebulę, dodać mięso i obsmażyć na rumiano. Doprawić i wystudzić. Dodać jajko. 

Przygotowanym farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć. Panierować w jajku i tartej bułce. Obsmażyć na rumiano.

 


 

 

środa, 17 marca 2010

Składniki ciasto

2 szkl. mąki

20 dkg margaryny

1 szkl. cukru

2 łyżki kakao

1 jajko

2 łyżeczki  proszku do pieczenia

Margarynę roztopić i ostudzić. Dodać pozostałe składniki i ciasto dobrze zagnieść. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę. Drugą połowę podmrozić w zamrażalniku.


Składniki masa serowa

1 kg sera twarogowego półtłustego zmielonego

20 dkg margaryny

1 szkl. cukru

6 żółtek (białka ubić na pianę)

1 cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

olejek cytrynowy

rodzynki

Wykonanie

Margarynę roztopić i ostudzić. Dodać cukier i utrzeć. Do utartej margaryny dodawać ser i żółtka. Na końcu dodać ubitą pianę z białek.


Ser wyłożyć na ciasto na blachę, na ser zetrzeć drugą podmrożoną część ciasta. Piec w temp. ok. 180-200 stopni 60 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

21:43, malgo.s4 , Ciasta
Link Komentarze (10) »
niedziela, 14 marca 2010

Składniki

Białe ciasto:

6 jaj

1 szkl. cukru

1,5 szkl. mąki

12 łyżkek oleju

12 łyżek wody

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku

Kakaowe ciasto:

6 jaj

1 szkl. cukru

1 szkl. mąki

12 łyżek oleju

12 łyżek wody

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku

Krem:

2 kostki masła

7-8 żółtek

100 ml. spirytusu

1/4 kostki palmy

2 paczki cukru waniliowego

6 łyżek mąki

2 szkl. zimnego mleka

8 łyżek cukru

Ponadto: powidła, wiśnie do dekoracji

Wykonanie

Ciasto: jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dolewać powoli olej ciągle ubijając, następnie dodawać stopniowo wodę i mąkę przesianą z proszkiem ( w cieście kakaowym mąkę przesianą z kakao) mieszać delikatnie łyżką. Upiec dwa placki w tortownicy. Ostudić. Najlepiej przekładać kremem na drugi dzień.

Krem: palmę stopić z cukrem i z mąką, do zasmażki stopniowo dodawać mleko, mieszać aż masa będzie gęsta. Ostudzić. Dodawać do utartego masła, miksując, dodawać żółtka. Na końcu dodać spirytus.

Placki przekroić na pół, na biały placek rozsmarować pół słoika powideł, na to krem, przykryć ciemnym plackiem, posmarować kremem, przykryć białym plackiem, posmarować znów powidłami i kremem, przykryć ciemnym plackiem. Udekorować.

 

 

16:18, malgo.s4 , Ciasta
Link Komentarze (4) »
czwartek, 11 marca 2010

Składniki

Ciasto:

4 żółtka

1 kostka margaryny

3 szkl. mąki

4 łyżki słodkiej śmietany

1/2 szkl. cukru

2 łyżeczki proszku

Krem:

2 łyżki mąki

2 łyżki kartoflanki

1/2 litra mleka

1/2 szkl. cukru

1 cukier waniliowy

1 kostka masła

Polewa:

1/2 kostki margaryny

2 łyżki kakao

2 łyżki cukru

1 jajko

Ponadto:

1 słoik powideł

1 paczka orzechów włoskich (100g.)

Wykonanie

Zagnieść ciasto z podanych składników, podzielić na dwie części. Rozłożyć każdą część na blaszce. Pierwszy placek smarujemy powidłami i pieczemy. Drugi placek lekko podpiekamy, wykładamy na podpieczone ciasto ubitą pianę z białek z 1 szkl. cukru i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Upiec na złoty kolor.

Ze składników kremu ugotować budyń, ostudzić i utrzeć z kostką masła.

Składniki polewy roztopić i pozostawić na ok. 10 min a następnie dodać roztrzepane jajko i mocno wymieszać.

Złożyć placek:

1. Ciasto z powidłami

2. Krem

3. Ciasto z pianą i orzechami

4. Polewa

 

14:38, malgo.s4 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 marca 2010

Składniki

4 jajka

1 szkl. mąki

2 łyżki kartoflanki

2 łyżki wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szkl. cukru

2 galaretki brzoskwiniowe

1 puszka brzoskwiń w syropie

1/2 śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

2 śmietanfixy

czekolada

Wykonanie

Jaja ubijamy z cukrem. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek i wodę, delikatnie mieszamy i pieczemy w temp. około 180 stopni.

Brzoskwinie kroimy w kostkę. Wykładamy na ostudzone ciasto i zalewamy tężejącą galaretką.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem. Wykładamy na zastygniętą galaretkę i całość posypujemy startą czekoladą.

 

 

12:27, malgo.s4 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 marca 2010

 

Składniki

3 szkl. mąki

4 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 kostka Kasi

1/2 szkl. cukru

1 czubata łyżeczka proszku

1 cukier waniliowy

przecier jabłkowy 1 litr

1/2 szkl. cukru

1 łyżka cynamonu

Piana z białek

4 białka ubić z odrobiną soli, pod koniec dodać 1/4 szkl. cukru, 1 budyń czekoladowy i 1 łyżkę czekolady w proszku.

Wykonanie

Ciasto zagnieść, podzielić na pół, jedną część podmrozić, drugą wyłożyć na blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z cukrem, posypać cynamonem, na jabłka wyłożyć ubite białka i na wierzch zetrzeć na tarce podmrożone ciasto. Piec w 180 stopniach przez 50- 60 min. Posypać cukrem pudrem albo polukrować.

 

13:17, malgo.s4 , Ciasta
Link Komentarze (3) »
czwartek, 04 marca 2010

 

Składniki:

CIEMNE CIASTO:
200 g masła,
250 g cukru,
4-5 jajek(zależnie od wielkości),
100 g mąki pszennej,
100 g mąki ziemniaczanej,
3 łyż. ciemnego kakao,
100 g gorzkiej czekolady,
1-1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyż. rumu,
50-70 g. mielonych orzechów,
1 łyżeczka cynamonu.
JASNE CIASTO:
100 g.masła,
100 g. cukru,
2 jajka,
50 g mąki,
50 g mąki ziemniaczanej,
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
50-70 g. marcepana.
KRUSZONKA:
15 dag.mąki,
7.5 dag. cukru,
7.5 dag. masła,
cukier waniliowy(niekoniecznie).

śliwki węgierki


Wykonanie:


KRUSZONKA:
Najpierw najlepiej zrobić kruszonkę i odstawić do lodówki.
Ucieramy mikserem składniki,aż zaczną tworzyć się grube okruchy i schładzamy.
Jeśli mamy mrożone śliwki węgierki-
wcześniej je rozmrażamy ,odsączamy i obficie przesypujemy cukrem.

CIASTO CIEMNE:
Utrzeć na puch masło,dodając cukier.
Nadal ucierając-dodać powoli roztopiona czekoladę i po jednym jajku.
Następnie dodajemy po łyżce-przesiane z proszkiem mąki i kakao,oraz cynamon.
Zmielone orzechy skrapiamy rumem-dodajemy do ucieranej masy.

CIASTO JASNE:
Utrzeć masło z cukrem.Dodawać po jednym jajku i przesiane mąki z proszkiem.
Na końcu wkruszyć marcepan.Dokładnie rozetrzeć.
Wykładamy folią aluminiową blaszkę.Natłuszczamy.
Wlewamy ciemne ciasto,a na nie ,,centralnie''-pasek ciasta białego.
Wstawiamy do piekarnika do podpieczenia na ok.1/2 h
Po tym czasie wykładamy na wierzch połówki śliwek.
I posypujemy je po wierzchu kruszonką.
Dopiekamy jeszcze ok.1.30 h.
Sprawdzamy patyczkiem.

 

12:02, malgo.s4 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 03 marca 2010

 

Składniki

Ciasto:

10 dkg cukru,

1 jajko,

1/2 kostki margaryny,

1 szkl. mąki,

1 łyżeczka proszku,

szczypta soli,

 

Masa serowa:

1 kg. sera twarogowego zmielonego,

1 szklanka cukru,

3/4 szklanki oleju,

1 cukier waniliowy,

1,5 paczki budyniu śmietankowego,

2 całe jaja + 4 żółtka,

1/2 l. mleka

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Wyłożyć na blaszkę. Lekko podpiec ok.20 min. (do lekkiego zrumienienia).

 

Masa serowa: olej rozetrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, jajka, żółtka, cukier waniliowy, i budyń rozmieszany w zimnym mleku. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec 40 min. w temp. 180-200 stopni. Ubić pianę z czterech białek z 1/2 szklanki cukru, wyłożyć na sernik i piec jeszcze 20 min.

Rosy za bardzo nie było, ale sernik pyszny!

16:46, malgo.s4 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 02 marca 2010

Składniki

1,5 kg karkówki

10 dkg rodzynek

2 cebule

olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek

Wykonanie

Karkówkę natrzeć solą, posypać pieprzem, bazylią, tymiankiem, oregano. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na 10 min. Cebulę obrać, pokroić w talarki.

Następnie obsmażamy mięso na oleju z wszystkich stron. Nacinamy i wkładamy w nacięcia krążki cebuli i rodzynki. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z obsmażenia mięsa, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godz. co jakiś czas polewamy wytworzonym w trakcie pieczenia sosem.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5