Ostatnie wpisy
Zakładki:
Czytam
Polecam kulinarne
![]() |
Pozbierane zewsząd, wypróbowane przeze mnie przepisy. Co dziś zjemy: ?
czwartek, 27 marca 2014
Składniki: 1 kg (wiaderko) sera twarogowego 2 łyżki soku z cytryny 250 ml. śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. gorącej wody Jagody mrożone albo ze słoika. 2 galaretki o smaku owoców leśnych 100g. herbatników 60g. masła połowa czekolady mlecznej
Wykonanie: Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło z czekoladą. Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem.Masę rozłożyć (wcisnąć) w dno. Wstawić do lodówki. Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać ubitą kremówkę i sok z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę. Jagody zmiksować, masę serową podzielić na dwie części. Część wyłożyć do tortownicy, do drugiej części dodać jagody i wylać na warstwę śmietankową. Na wierzch wylać galaretki. Wstawić do lodówki na noc.
poniedziałek, 24 marca 2014
Składniki: 350 g. mąki 2 łyżeczki drożdży instant 1,5 łyżeczki soli 200 ml. ciepłej wody 12 parówek jajo do posmarowania Wykonanie: Zagnieść ciasto. Ciasto wyrasta ok. 1,5 godz. Następnie należy je podzielić na 12 części. Z każdej części należy uformować cienki, długi wałeczek, a następnie owinąć parówkę. Zawinięte parówki pozostawiamy jeszcze na pół godziny, a następnie pieczemy w temp. 230 stopni C. ok. 20 min. Źródło:http://edytkawkuchni.blogspot.com/2013/04/bueczki-z-parowkami.html
czwartek, 15 listopada 2012
Placki: ziemniaki ok. 8- 10 szt. 2 jajka 2 łyżki mąki 1 cebula pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu olej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajo, mąkę, bardzo drobno posiekaną cebulę, pieprz i sól. Mieszamy. Smażymy placki. Sos mięsny: 1/2 kg mięsa wołowego 1 cebula 1 papryka 1/2 l bulionu papryka mielona, pieprz, 1 łyżka przecieru pomidorowego Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na rumiano, dodać cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Chwilkę smażyć razem, dodać ok. łyżkę papryki mielonej, całość podlać bulionem i dusić do miękkości mięsa., Na końcu dodać przecier, doprawić pieprzem i dobrze zagotować.
środa, 30 maja 2012
Składniki: 2 duże piersi kurczaka łyżka oleju łyżka masła Marynata: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, łyżeczka oregano lub tymianku
Wykonanie Mięso umyć, przekroić na połówki. lekko rozbić. Składniki marynaty dokładnie wymieszać (czosnek rozgnieść) zalać mięso, nakryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Mięso wyjąć z marynaty, odsączyć. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oleju i smażyć mięso z każdej strony.
wtorek, 03 kwietnia 2012
Składniki 250g. sera twarogowego zmielonego 3 jajka 3 łyżki mąki 2-3 łyżki cukru cukier waniliowy Wykonanie Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser i mąkę. Białka ubić i dodać do serowej masy. Smażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju.
czwartek, 29 marca 2012
Składniki 1 opakowanie pierożków tortellini z dowolnym farszem 2 pomidory 2 ogórki zielone 3-4 ogórki konserwowe 1 papryka pęczek szczypiorku sól, pieprz, 2-3 łyżki majonezu
Wykonanie Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu i wystudzić. Pomidory, ogórki, paprykę pokroić w kostkę. Poszatkować szczypior. Wszystkie składniki wymieszać dodając majonez, doprawić solą i pieprzem.
środa, 25 stycznia 2012
Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pół łyżeczki soli 1-2 łyżki oleju szczypta proszku do pieczenia Z podanych składników mieszamy ciasto i smażymy cienkie naleśniki.
Farsz 3 filety z piersi kurczaka cebula pieprz sól przyprawa do gyrosa jajko olej
jajko i tarta bułka do panierowania Mięso pokroić na bardzo drobną kostkę. Cebulę również. Podgrzać na patelni odrobinę oleju, zrumienić cebulę, dodać mięso i obsmażyć na rumiano. Doprawić i wystudzić. Dodać jajko. Przygotowanym farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć. Panierować w jajku i tartej bułce. Obsmażyć na rumiano.
środa, 17 marca 2010
Składniki ciasto 2 szkl. mąki 20 dkg margaryny 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę roztopić i ostudzić. Dodać pozostałe składniki i ciasto dobrze zagnieść. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę. Drugą połowę podmrozić w zamrażalniku. Składniki masa serowa 1 kg sera twarogowego półtłustego zmielonego 20 dkg margaryny 1 szkl. cukru 6 żółtek (białka ubić na pianę) 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy olejek cytrynowy rodzynki Wykonanie Margarynę roztopić i ostudzić. Dodać cukier i utrzeć. Do utartej margaryny dodawać ser i żółtka. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Ser wyłożyć na ciasto na blachę, na ser zetrzeć drugą podmrożoną część ciasta. Piec w temp. ok. 180-200 stopni 60 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
niedziela, 14 marca 2010
Składniki
Białe ciasto:
6 jaj
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
12 łyżkek oleju
12 łyżek wody
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku
Kakaowe ciasto:
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
12 łyżek oleju
12 łyżek wody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku
Krem:
2 kostki masła
7-8 żółtek
100 ml. spirytusu
1/4 kostki palmy
2 paczki cukru waniliowego
6 łyżek mąki
2 szkl. zimnego mleka
8 łyżek cukru
Ponadto: powidła, wiśnie do dekoracji
Wykonanie
Ciasto: jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dolewać powoli olej ciągle ubijając, następnie dodawać stopniowo wodę i mąkę przesianą z proszkiem ( w cieście kakaowym mąkę przesianą z kakao) mieszać delikatnie łyżką. Upiec dwa placki w tortownicy. Ostudić. Najlepiej przekładać kremem na drugi dzień.
Krem: palmę stopić z cukrem i z mąką, do zasmażki stopniowo dodawać mleko, mieszać aż masa będzie gęsta. Ostudzić. Dodawać do utartego masła, miksując, dodawać żółtka. Na końcu dodać spirytus.
Placki przekroić na pół, na biały placek rozsmarować pół słoika powideł, na to krem, przykryć ciemnym plackiem, posmarować kremem, przykryć białym plackiem, posmarować znów powidłami i kremem, przykryć ciemnym plackiem. Udekorować.
czwartek, 11 marca 2010
Składniki
Ciasto:
4 żółtka
1 kostka margaryny
3 szkl. mąki
4 łyżki słodkiej śmietany
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku
Krem:
2 łyżki mąki
2 łyżki kartoflanki
1/2 litra mleka
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
Polewa:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
1 jajko
Ponadto:
1 słoik powideł
1 paczka orzechów włoskich (100g.)
Wykonanie
Zagnieść ciasto z podanych składników, podzielić na dwie części. Rozłożyć każdą część na blaszce. Pierwszy placek smarujemy powidłami i pieczemy. Drugi placek lekko podpiekamy, wykładamy na podpieczone ciasto ubitą pianę z białek z 1 szkl. cukru i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Upiec na złoty kolor.
Ze składników kremu ugotować budyń, ostudzić i utrzeć z kostką masła.
Składniki polewy roztopić i pozostawić na ok. 10 min a następnie dodać roztrzepane jajko i mocno wymieszać.
Złożyć placek:
1. Ciasto z powidłami
2. Krem
3. Ciasto z pianą i orzechami
4. Polewa
środa, 10 marca 2010
Składniki
4 jajka
1 szkl. mąki
2 łyżki kartoflanki
2 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń w syropie
1/2 śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 śmietanfixy
czekolada
Wykonanie
Jaja ubijamy z cukrem. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek i wodę, delikatnie mieszamy i pieczemy w temp. około 180 stopni.
Brzoskwinie kroimy w kostkę. Wykładamy na ostudzone ciasto i zalewamy tężejącą galaretką.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem. Wykładamy na zastygniętą galaretkę i całość posypujemy startą czekoladą.
poniedziałek, 08 marca 2010
Składniki
3 szkl. mąki
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kostka Kasi
1/2 szkl. cukru
1 czubata łyżeczka proszku
1 cukier waniliowy
przecier jabłkowy 1 litr
1/2 szkl. cukru
1 łyżka cynamonu
Piana z białek
4 białka ubić z odrobiną soli, pod koniec dodać 1/4 szkl. cukru, 1 budyń czekoladowy i 1 łyżkę czekolady w proszku.
Wykonanie
Ciasto zagnieść, podzielić na pół, jedną część podmrozić, drugą wyłożyć na blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z cukrem, posypać cynamonem, na jabłka wyłożyć ubite białka i na wierzch zetrzeć na tarce podmrożone ciasto. Piec w 180 stopniach przez 50- 60 min. Posypać cukrem pudrem albo polukrować.
czwartek, 04 marca 2010
Składniki: CIEMNE CIASTO:
środa, 03 marca 2010
Składniki Ciasto: 10 dkg cukru, 1 jajko, 1/2 kostki margaryny, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku, szczypta soli,
Masa serowa: 1 kg. sera twarogowego zmielonego, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 1 cukier waniliowy, 1,5 paczki budyniu śmietankowego, 2 całe jaja + 4 żółtka, 1/2 l. mleka
Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Wyłożyć na blaszkę. Lekko podpiec ok.20 min. (do lekkiego zrumienienia).
Masa serowa: olej rozetrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, jajka, żółtka, cukier waniliowy, i budyń rozmieszany w zimnym mleku. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec 40 min. w temp. 180-200 stopni. Ubić pianę z czterech białek z 1/2 szklanki cukru, wyłożyć na sernik i piec jeszcze 20 min.
Rosy za bardzo nie było, ale sernik pyszny!
wtorek, 02 marca 2010
Składniki
1,5 kg karkówki
10 dkg rodzynek
2 cebule
olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
Wykonanie
Karkówkę natrzeć solą, posypać pieprzem, bazylią, tymiankiem, oregano. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na 10 min. Cebulę obrać, pokroić w talarki.
Następnie obsmażamy mięso na oleju z wszystkich stron. Nacinamy i wkładamy w nacięcia krążki cebuli i rodzynki. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z obsmażenia mięsa, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godz. co jakiś czas polewamy wytworzonym w trakcie pieczenia sosem.
|