Pozbierane zewsz±d, wypróbowane przeze mnie przepisy. Co dzi¶ zjemy: ?
Kategorie: Wszystkie | Bez mięsa | Ciasta | Ryby | Różne | Sałatki surówki | Z mięsem | Zupy
RSS
czwartek, 27 marca 2014

Składniki:

1 kg (wiaderko) sera twarogowego 

2 łyżki soku z cytryny

250 ml. ¶mietany kremówki 30%

3/4 szklanki cukru pudru

3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. gor±cej wody

Jagody mrożone albo ze słoika.

2 galaretki o smaku owoców le¶nych

100g. herbatników

60g. masła

połowa czekolady mlecznej

 

Wykonanie:

Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło z czekolad±. Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem.Masę rozłożyć (wcisn±ć) w dno. Wstawić do lodówki.

Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać ubit± kremówkę i sok z cytryny. Następnie dodać rozpuszczon± żelatynę. Jagody zmiksować, masę serow± podzielić na dwie czę¶ci. Czę¶ć wyłożyć do tortownicy, do drugiej czę¶ci dodać jagody i wylać na warstwę ¶mietankow±.

Na wierzch wylać galaretki. 

Wstawić do lodówki na noc. 

 

 

 

18:25, malgo.s4 , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 24 marca 2014

Składniki:

350 g. m±ki

2 łyżeczki drożdży instant

1,5 łyżeczki soli

200 ml. ciepłej wody

12 parówek

jajo do posmarowania

Wykonanie:

Zagnie¶ć ciasto. Ciasto wyrasta ok. 1,5 godz. Następnie należy je podzielić na 12 czę¶ci. Z każdej czę¶ci należy uformować cienki, długi wałeczek, a następnie owin±ć parówkę. 

Zawinięte parówki pozostawiamy jeszcze na pół godziny, a następnie pieczemy w temp. 230 stopni C. ok. 20 min.

¬ródło:http://edytkawkuchni.blogspot.com/2013/04/bueczki-z-parowkami.html

 

 

 

czwartek, 15 listopada 2012

Placki:

ziemniaki ok. 8- 10 szt.

2 jajka

2 łyżki m±ki

1 cebula

pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu

olej do smażenia

Ziemniaki ¶cieramy na tarce, dodajemy jajo, m±kę, bardzo drobno posiekan± cebulę, pieprz i sól. Mieszamy. Smażymy placki.

Sos mięsny:

1/2 kg mięsa wołowego 

1 cebula

1 papryka

1/2 l bulionu

papryka mielona, pieprz, 

1 łyżka przecieru pomidorowego

Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na rumiano, dodać cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Chwilkę smażyć razem, dodać ok. łyżkę papryki mielonej, cało¶ć podlać bulionem i dusić do miękko¶ci mięsa., Na końcu dodać przecier, doprawić pieprzem i dobrze zagotować.

 

¶roda, 30 maja 2012

Składniki:

2 duże piersi kurczaka

łyżka oleju

łyżka masła

Marynata: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy, 2 z±bki czosnku, łyżeczka oregano lub tymianku

 

Wykonanie

Mięso umyć, przekroić na połówki. lekko rozbić. Składniki marynaty dokładnie wymieszać (czosnek rozgnie¶ć) zalać mięso, nakryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Mięso wyj±ć z marynaty, ods±czyć. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oleju i smażyć mięso z każdej strony.

 

 

wtorek, 03 kwietnia 2012

Składniki

250g. sera twarogowego zmielonego

3 jajka

3 łyżki  m±ki

2-3 łyżki cukru

cukier waniliowy


Wykonanie

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser i m±kę. Białka ubić i dodać do serowej masy. Smażyć na rumiano na niewielkiej ilo¶ci oleju. 


czwartek, 29 marca 2012

Składniki

1 opakowanie pierożków tortellini z dowolnym farszem

2 pomidory

2 ogórki zielone

3-4 ogórki konserwowe

1 papryka 

pęczek szczypiorku

sól, pieprz, 

2-3 łyżki majonezu

 

Wykonanie

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu i wystudzić. Pomidory, ogórki, paprykę pokroić w kostkę. Poszatkować szczypior. Wszystkie składniki wymieszać dodaj±c majonez, doprawić sol± i pieprzem. 

 

 

 


¶roda, 25 stycznia 2012

 

Nale¶niki:

2 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

2 szklanki m±ki

pół łyżeczki soli

1-2 łyżki oleju

szczypta proszku do pieczenia

Z podanych składników mieszamy ciasto i smażymy cienkie nale¶niki. 

 

Farsz

3 filety z piersi kurczaka

cebula 

pieprz

sól

przyprawa do gyrosa

jajko

olej

 

jajko i tarta bułka do panierowania


Mięso pokroić na bardzo drobn± kostkę. Cebulę również. Podgrzać na patelni odrobinę oleju, zrumienić cebulę, dodać mięso i obsmażyć na rumiano. Doprawić i wystudzić. Dodać jajko. 

Przygotowanym farsz rozłożyć na nale¶nikach, zwin±ć. Panierować w jajku i tartej bułce. Obsmażyć na rumiano.

 


 

 

¶roda, 17 marca 2010

Składniki ciasto

2 szkl. m±ki

20 dkg margaryny

1 szkl. cukru

2 łyżki kakao

1 jajko

2 łyżeczki  proszku do pieczenia

Margarynę roztopić i ostudzić. Dodać pozostałe składniki i ciasto dobrze zagnie¶ć. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę. Drug± połowę podmrozić w zamrażalniku.


Składniki masa serowa

1 kg sera twarogowego półtłustego zmielonego

20 dkg margaryny

1 szkl. cukru

6 żółtek (białka ubić na pianę)

1 cukier waniliowy

1 budyń ¶mietankowy

olejek cytrynowy

rodzynki

Wykonanie

Margarynę roztopić i ostudzić. Dodać cukier i utrzeć. Do utartej margaryny dodawać ser i żółtka. Na końcu dodać ubit± pianę z białek.


Ser wyłożyć na ciasto na blachę, na ser zetrzeć drug± podmrożon± czę¶ć ciasta. Piec w temp. ok. 180-200 stopni 60 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

21:43, malgo.s4 , Ciasta
Link Komentarze (10) »
niedziela, 14 marca 2010

Składniki

Białe ciasto:

6 jaj

1 szkl. cukru

1,5 szkl. m±ki

12 łyżkek oleju

12 łyżek wody

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku

Kakaowe ciasto:

6 jaj

1 szkl. cukru

1 szkl. m±ki

12 łyżek oleju

12 łyżek wody

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku

Krem:

2 kostki masła

7-8 żółtek

100 ml. spirytusu

1/4 kostki palmy

2 paczki cukru waniliowego

6 łyżek m±ki

2 szkl. zimnego mleka

8 łyżek cukru

Ponadto: powidła, wi¶nie do dekoracji

Wykonanie

Ciasto: jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dolewać powoli olej ci±gle ubijaj±c, następnie dodawać stopniowo wodę i m±kę przesian± z proszkiem ( w cie¶cie kakaowym m±kę przesian± z kakao) mieszać delikatnie łyżk±. Upiec dwa placki w tortownicy. Ostudić. Najlepiej przekładać kremem na drugi dzień.

Krem: palmę stopić z cukrem i z m±k±, do zasmażki stopniowo dodawać mleko, mieszać aż masa będzie gęsta. Ostudzić. Dodawać do utartego masła, miksuj±c, dodawać żółtka. Na końcu dodać spirytus.

Placki przekroić na pół, na biały placek rozsmarować pół słoika powideł, na to krem, przykryć ciemnym plackiem, posmarować kremem, przykryć białym plackiem, posmarować znów powidłami i kremem, przykryć ciemnym plackiem. Udekorować.

 

 

16:18, malgo.s4 , Ciasta
Link Komentarze (4) »
czwartek, 11 marca 2010

Składniki

Ciasto:

4 żółtka

1 kostka margaryny

3 szkl. m±ki

4 łyżki słodkiej ¶mietany

1/2 szkl. cukru

2 łyżeczki proszku

Krem:

2 łyżki m±ki

2 łyżki kartoflanki

1/2 litra mleka

1/2 szkl. cukru

1 cukier waniliowy

1 kostka masła

Polewa:

1/2 kostki margaryny

2 łyżki kakao

2 łyżki cukru

1 jajko

Ponadto:

1 słoik powideł

1 paczka orzechów włoskich (100g.)

Wykonanie

Zagnie¶ć ciasto z podanych składników, podzielić na dwie czę¶ci. Rozłożyć każd± czę¶ć na blaszce. Pierwszy placek smarujemy powidłami i pieczemy. Drugi placek lekko podpiekamy, wykładamy na podpieczone ciasto ubit± pianę z białek z 1 szkl. cukru i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Upiec na złoty kolor.

Ze składników kremu ugotować budyń, ostudzić i utrzeć z kostk± masła.

Składniki polewy roztopić i pozostawić na ok. 10 min a następnie dodać roztrzepane jajko i mocno wymieszać.

Złożyć placek:

1. Ciasto z powidłami

2. Krem

3. Ciasto z pian± i orzechami

4. Polewa

 

14:38, malgo.s4 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
¶roda, 10 marca 2010

Składniki

4 jajka

1 szkl. m±ki

2 łyżki kartoflanki

2 łyżki wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szkl. cukru

2 galaretki brzoskwiniowe

1 puszka brzoskwiń w syropie

1/2 ¶mietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

2 ¶mietanfixy

czekolada

Wykonanie

Jaja ubijamy z cukrem. Do ubitej masy dodajemy przesian± m±kę, m±kę ziemniaczan±, proszek i wodę, delikatnie mieszamy i pieczemy w temp. około 180 stopni.

Brzoskwinie kroimy w kostkę. Wykładamy na ostudzone ciasto i zalewamy tężej±c± galaretk±.

¦mietanę ubijamy z cukrem pudrem i ¶mietanfixem. Wykładamy na zastygnięt± galaretkę i cało¶ć posypujemy start± czekolad±.

 

 

12:27, malgo.s4 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 marca 2010

 

Składniki

3 szkl. m±ki

4 żółtka

2 łyżki kwa¶nej ¶mietany

1 kostka Kasi

1/2 szkl. cukru

1 czubata łyżeczka proszku

1 cukier waniliowy

przecier jabłkowy 1 litr

1/2 szkl. cukru

1 łyżka cynamonu

Piana z białek

4 białka ubić z odrobin± soli, pod koniec dodać 1/4 szkl. cukru, 1 budyń czekoladowy i 1 łyżkę czekolady w proszku.

Wykonanie

Ciasto zagnie¶ć, podzielić na pół, jedn± czę¶ć podmrozić, drug± wyłożyć na blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z cukrem, posypać cynamonem, na jabłka wyłożyć ubite białka i na wierzch zetrzeć na tarce podmrożone ciasto. Piec w 180 stopniach przez 50- 60 min. Posypać cukrem pudrem albo polukrować.

 

13:17, malgo.s4 , Ciasta
Link Komentarze (3) »
czwartek, 04 marca 2010

 

Składniki:

CIEMNE CIASTO:
200 g masła,
250 g cukru,
4-5 jajek(zależnie od wielko¶ci),
100 g m±ki pszennej,
100 g m±ki ziemniaczanej,
3 łyż. ciemnego kakao,
100 g gorzkiej czekolady,
1-1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyż. rumu,
50-70 g. mielonych orzechów,
1 łyżeczka cynamonu.
JASNE CIASTO:
100 g.masła,
100 g. cukru,
2 jajka,
50 g m±ki,
50 g m±ki ziemniaczanej,
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
50-70 g. marcepana.
KRUSZONKA:
15 dag.m±ki,
7.5 dag. cukru,
7.5 dag. masła,
cukier waniliowy(niekoniecznie).

¶liwki węgierki


Wykonanie:


KRUSZONKA:
Najpierw najlepiej zrobić kruszonkę i odstawić do lodówki.
Ucieramy mikserem składniki,aż zaczn± tworzyć się grube okruchy i schładzamy.
Je¶li mamy mrożone ¶liwki węgierki-
wcze¶niej je rozmrażamy ,ods±czamy i obficie przesypujemy cukrem.

CIASTO CIEMNE:
Utrzeć na puch masło,dodaj±c cukier.
Nadal ucieraj±c-dodać powoli roztopiona czekoladę i po jednym jajku.
Następnie dodajemy po łyżce-przesiane z proszkiem m±ki i kakao,oraz cynamon.
Zmielone orzechy skrapiamy rumem-dodajemy do ucieranej masy.

CIASTO JASNE:
Utrzeć masło z cukrem.Dodawać po jednym jajku i przesiane m±ki z proszkiem.
Na końcu wkruszyć marcepan.Dokładnie rozetrzeć.
Wykładamy foli± aluminiow± blaszkę.Natłuszczamy.
Wlewamy ciemne ciasto,a na nie ,,centralnie''-pasek ciasta białego.
Wstawiamy do piekarnika do podpieczenia na ok.1/2 h
Po tym czasie wykładamy na wierzch połówki ¶liwek.
I posypujemy je po wierzchu kruszonk±.
Dopiekamy jeszcze ok.1.30 h.
Sprawdzamy patyczkiem.

 

12:02, malgo.s4 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
¶roda, 03 marca 2010

 

Składniki

Ciasto:

10 dkg cukru,

1 jajko,

1/2 kostki margaryny,

1 szkl. m±ki,

1 łyżeczka proszku,

szczypta soli,

 

Masa serowa:

1 kg. sera twarogowego zmielonego,

1 szklanka cukru,

3/4 szklanki oleju,

1 cukier waniliowy,

1,5 paczki budyniu ¶mietankowego,

2 całe jaja + 4 żółtka,

1/2 l. mleka

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnie¶ć. Wyłożyć na blaszkę. Lekko podpiec ok.20 min. (do lekkiego zrumienienia).

 

Masa serowa: olej rozetrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, jajka, żółtka, cukier waniliowy, i budyń rozmieszany w zimnym mleku. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec 40 min. w temp. 180-200 stopni. Ubić pianę z czterech białek z 1/2 szklanki cukru, wyłożyć na sernik i piec jeszcze 20 min.

Rosy za bardzo nie było, ale sernik pyszny!

16:46, malgo.s4 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 02 marca 2010

Składniki

1,5 kg karkówki

10 dkg rodzynek

2 cebule

olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek

Wykonanie

Karkówkę natrzeć sol±, posypać pieprzem, bazyli±, tymiankiem, oregano. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Rodzynki namoczyć w gor±cej wodzie na 10 min. Cebulę obrać, pokroić w talarki.

Następnie obsmażamy mięso na oleju z wszystkich stron. Nacinamy i wkładamy w nacięcia kr±żki cebuli i rodzynki. Cało¶ć wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z obsmażenia mięsa, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godz. co jaki¶ czas polewamy wytworzonym w trakcie pieczenia sosem.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5