![]() |
Pozbierane zewsz±d, wypróbowane przeze mnie przepisy. Co dzi¶ zjemy: ?
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik wiedeński (bez spodu)Składniki 1 kg sera twarogowego półtłustego mielonego 8 jajek 1 łyżka m±ki ziemniaczanej 2 łyżki m±ki tortowej 1,5 szklanki cukru pudru 10 dag margaryny Kasi 10 dag rodzynek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy Wykonanie Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem. Dodawać po jednym żółtku, aż powstanie jednolita puszysta masa. Ser ucierać drewnian± pałk± (można też robotem kuchennym, choć może ręcznie wydawać by się mógł lepszy), dodaj±c stopniowo masę ma¶lano- jajeczn±, przesiane m±ki, skórkę lub olejek pomarańczowy, a na końcu ubite białka i rodzynki. Masę serow± delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy lub blaszki. Piec w temp. 200 stopni C 40-45 min. To zależy w dużej mierze od piekarnika. Wyjmować z formy dopiero po ostygnięciu. Polać polew± lub lukrem (jak kto woli) czwartek, 16 kwietnia 2009, malgo.s4
|