Pozbierane zewsz±d, wypróbowane przeze mnie przepisy. Co dzi¶ zjemy: ?
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik wiedeński (bez spodu)

Składniki

1 kg sera twarogowego półtłustego mielonego

8 jajek

1 łyżka m±ki ziemniaczanej

2 łyżki m±ki tortowej

1,5 szklanki cukru pudru

10 dag margaryny Kasi

10 dag rodzynek

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

starta skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy

Wykonanie

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem. Dodawać po jednym żółtku, aż powstanie jednolita puszysta masa.

Ser ucierać drewnian± pałk± (można też robotem kuchennym, choć może ręcznie wydawać by się mógł lepszy), dodaj±c stopniowo masę ma¶lano- jajeczn±, przesiane m±ki, skórkę lub olejek pomarańczowy, a na końcu ubite białka i rodzynki.

Masę serow± delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy lub blaszki. Piec w temp. 200 stopni C 40-45 min. To zależy w dużej mierze od piekarnika.

Wyjmować z formy dopiero po ostygnięciu. Polać polew± lub lukrem (jak kto woli)

czwartek, 16 kwietnia 2009, malgo.s4
Komentarze
2009/12/08 19:49:55
Dzieki za przepis, zamierzam go zrobic na ¶więta :))